HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Solstiţiul de vară 2016, un fenomen cu adevărat deosebit! Ce se va întâmpla în această noapte cu LUNA

Solstiţiul de vară 2016, un fenomen cu adevărat deosebit! Ce se va întâmpla în această noapte cu LUNA

De: Cancan 21/06/2016 | 10:43
Solstiţiul de vară 2016, un fenomen cu adevărat deosebit! Ce se va întâmpla în această noapte cu LUNA

Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, solstiţiul de vară din 2016, 21 iunie debutul verii astronomice, coincide cu fenomenul de Lună Plină. Pentru prima dată după 1967, în ziua cea mai lungă a anului va fi Lună Plină. Astronomii o numesc "Luna Căpşună", deoarece astrul va avea culoarea fructului.
 

Solstiţiul de vară 2016 se va întâmpla pe 21 iunie la ora 01.34. Ziua cea mai lungă a anului 2016 va avea în România o durată de 15 ore şi 32 de minute, iar cea mai scurtă noapte din acest an va avea o durată de 8 ore şi 28 de minute, citim pe site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Luna Plină va avea culoarea căpşunei şi va fi mai mare decât de obicei, pe 21 iunie 2016.

Aşadar, luni, 21 iunie, este cea mai lungă zi a anului 2016, eveniment care marchează debutul verii astronomice. Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de sorginte păgână şi creştină. Solstiţiul de vară marchează cea mai lungă zi a anului, de obicei pe 21 iunie – 20 iunie, în anii bisecţi.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstiţiului de vară, care marchează începutul verii astronomice.

Pământul execută atât o mişcare anuală de revoluţie în jurul Soarelui, cât şi o mişcare diurnă de rotaţie în jurul axei polilor tereştri. Axa polilor păstrează (în prima aproximaţie) o poziţie fixă în spaţiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, scrie MEDIAFAX.

Pentru un observator terestru, fenomenul se materializează pe sfera cerească prin mişcarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat faţă de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27′. La momentul solstiţiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27′ distanţa unghiulară nord faţă de ecuatorul ceresc, el descriind mişcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Observatorul Astronomic aminteşte faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învăţatul grec Eratostene a reuşit să determine încă din anul 250 î.e.n., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminaţiei în ziua solstiţiului de vară în oraşele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, şi Alexandria, unde Soarele avea o distanţă zenitală de 7° 12′, şi cunoscând distanţa terestră între cele două oraşe, Eratostene a obţinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operaţie geodezică cunoscută în istorie.

Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este adesea asociat cu tradiţii populare care marchează noi începuturi. Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnicuri, cântece, dansuri şi focuri uriaşe.

În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

În vechea Galie, actuala Franţă, avea loc sărbătoarea Eponei, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. În America de Nord, băştinaşii aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

Ziua de 21 iunie reprezintă o ocazie pentru druizii din timpurile moderne să se adune la complexul megalitic Stonehenge din Marea Britanie, pentru a participa la diverse ritualuri păgâne. Stonehenge („pietre în picioare”, în engleza veche), inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1986, reprezintă cel mai important complex de menhire din lume. Cele 17 blocuri de piatră ale sale, care cântăresc până la 45 de tone, ce susţin alte bârne de piatră, sunt aliniate în direcţia de unde răsare Soarele în timpul solstiţiului de vară, alimentând astfel teoriile potrivit cărora complexul de la Stonehenge ar fi un observator astronomic preistoric sau un templu al Soarelui.

După răspândirea creştinismului, în Europa, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de această religie. În zone din Scandinavia, solstiţiul de vară a fost în continuare sărbătorit, dar s-a suprapus peste sărbătoarea Naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul – 24 iunie.

În România, solstiţiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi poartă în unele locuri şi numele „Cap de vară”.

Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.

Potrivit etnologului Marcel Lutic „sub numele Sânziene se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de harnice în noaptea de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, flori având importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar sărbătoarea de pe 24 iunie, sărbătoare numită, mai ales în sudul României, şi Drăgaica”.

Legende şi vrăji

Conform tradiţiei româneşti, solstiţiul de vară se serbează prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Oamenii se rotesc în jurul rugurilor aprinse, apoi aruncă nişte brâuri de pelin în foc, pentru ca, alături de acestea, să ardă toate posibilele necazuri care se puteau abate asupra lor. Se mai spune că cine va trece prin foc sau vă sări peste el în această noapte va fi apărat de boli, de duhuri rele şi va fi fericit, scrie fanatik.ro.

La români, solstiţiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister şi magie, fiind favorabilă vrăjilor şi descântecelor de dragoste. Coroniţele de Sânziene lăsate noaptea afară puteau asigura fetele că vor face nuntă în vară, în cazul în care erau găsite dimineaţa acoperite de rouă. Florile culese de Sânziene, aşezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să îşi vadă în vis viitorul soţ.

Deşi ritualurile legate de miezul verii sunt diversificate pe cuprinsul Europei, anumite teme par să se regăsească în majoritatea culturilor. Solstiţiul de vară era o vreme a purificării prin apă şi foc, un timp când practicile magice deveneau potente, iar spiritele pământului şi cerului păşeau printre oameni. În plus, solstiţiul de vară este, se pare, favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări din dragoste, prosperitate sau sănătate. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului. Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstiţiului de vară are darul de a materializa dorinţe sau aspiraţii aparent imposibile.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Adela Popescu, apariție SEXY în costum de baie, după ce a slăbit în timp record!  Vedeta are o siluetă demnă de invidiat.
Adela Popescu, apariție SEXY în costum de baie, după ce a slăbit în timp record!...
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul...
Irinel Columbeanu, răsfățat de „drăguța” lui din azil: „Împarte cu Irinel ciocolata primită, de la fiul ei, din America.” N-a renunțat la tabieturile de milionar
Irinel Columbeanu, răsfățat de „drăguța” lui din azil: „Împarte cu Irinel ciocolata primită, de la...
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani...
Apar detalii tulburătoare în cazul adolescenților găsiți morți în Tulcea. Anchetatorii au aflat ce au făcut în ultimele ore de viață
Apar detalii tulburătoare în cazul adolescenților găsiți morți în Tulcea. Anchetatorii au aflat ce au...
Daniel Funeriu: Vreau ca toţi băieţii români, între 18 şi 20 de ani, anual, să facă obligatoriu pregătire militară
Daniel Funeriu: Vreau ca toţi băieţii români, între 18 şi 20 de ani, anual, să...
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei,...
Cum poți păcăli noile RADARE PE TREPIED ale Poliției? Câte amenzi vor da / oră? - VIDEO
Cum poți păcăli noile RADARE PE TREPIED ale Poliției? Câte amenzi vor da / oră?...
Un nou ajutor pentru români. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba
Un nou ajutor pentru români. Cine sunt beneficiarii și despre ce sumă este vorba
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei...
Ce relație avea Mihai Trăistariu cu părinții săi? Care sunt regretele artistului, în legătură cu cei doi: „Toată copilăria am trăit un pic drama asta, a violenței în familie.”
Ce relație avea Mihai Trăistariu cu părinții săi? Care sunt regretele artistului, în legătură cu...
Cod galben de ninsoare în peste jumătate de țară! Zonele în care se anunță fenomene extreme
Cod galben de ninsoare în peste jumătate de țară! Zonele în care se anunță fenomene...
Oraşul din România cu cele mai mari taxe. Unele dintre ele au crescut şi cu 100%
Oraşul din România cu cele mai mari taxe. Unele dintre ele au crescut şi cu...
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless: – Sărut-mâna, părinte!
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless:...
Windows 10 dispare în 2025: Experții recomandă să NU amâni upgrade-ul!
Windows 10 dispare în 2025: Experții recomandă să NU amâni upgrade-ul!
De toată RUȘINEA! Cea mai mare misiune spațială a secolului, pe butuci
De toată RUȘINEA! Cea mai mare misiune spațială a secolului, pe butuci
Vlăduța Lupău a făcut furori într-un club din Cluj. A atras toate privirile cu ținuta pe care a purtat-o și Cătălin Botezatu nu s-a putut abține când a văzut-o, părea că a uitat chiar și de blonda superbă care îl însoțea. Imaginile sunt virale
Vlăduța Lupău a făcut furori într-un club din Cluj. A atras toate privirile cu ținuta...
Locul de muncă plătit cu 560 de lei pe zi. Angajatorul oferă 3 mese pe zi, cazare și transport gratuite. Nu ai nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu 560 de lei pe zi. Angajatorul oferă 3 mese pe...
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și va costa 5,5 miliarde de lei
Un nou drum expres în România. Va avea 24 de poduri, 31 de pasaje și...
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale? Lovitura care îl blochează definitiv: Cea mai înțeleaptă soluție
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Le place să mănânce cu femei cu care n-au fost flămânzi. Ce vrea să zică fosta lui Dorian Popa
Le place să mănânce cu femei cu care n-au fost flămânzi. Ce vrea să zică...
Prognoza EaseWeather actualizată: În ce zile NINGE în București iarna aceasta
Prognoza EaseWeather actualizată: În ce zile NINGE în București iarna aceasta
Românul celebru care a uitat unde și-a îngropat toți banii câștigați. Și-a acuzat frații, după ore întregi în care a săpat
Românul celebru care a uitat unde și-a îngropat toți banii câștigați. Și-a acuzat frații, după...
O femeie a început să se simtă rău și familia a crezut că e din cauză că a băut prea mult alcool de Crăciun. Ce avea, de fapt
O femeie a început să se simtă rău și familia a crezut că e din...
Cătălina Toma și Andreea Antonescu, prinse în mijlocul incendiilor din Los Angeles: ”Sub cerul care ardea în culori”
Cătălina Toma și Andreea Antonescu, prinse în mijlocul incendiilor din Los Angeles: ”Sub cerul care...
Moneda extrem de rară care îți poate aduce o sumă uriașă de bani. E la mare căutare printre colecționari
Moneda extrem de rară care îți poate aduce o sumă uriașă de bani. E la...
Rovinieta de județ care intră în vigoare de la 15 ianuarie. Șoferii nu vor mai putea circula pe unele drumuri fără ea
Rovinieta de județ care intră în vigoare de la 15 ianuarie. Șoferii nu vor mai...
Alina Sorescu l-a refuzat pe Alexandru Ciucu. Artista nu a vrut să meargă în vacanță cu fostul soț și cu fetițele sale: „Unele lucruri pot fi reparate, altele nu…”
Alina Sorescu l-a refuzat pe Alexandru Ciucu. Artista nu a vrut să meargă în vacanță...
×